Αμαλία Κωτσάκη

Δρ. Αρχιτέκτων, Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης

Αμαλία Κωτσάκη

Δρ. Αρχιτέκτων, Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης

Τοπία πολιτισμού και τουρισμού –

Διαδρομές και δίκτυα ως πεδία ανάπτυξης

Αμαλία Κωτσάκη

Περίληψη

Η πρόσφατη οικονομική κρίση αλλά και η γενικότερη υποβάθμιση της ζωής στις πόλεις ολοένα και ενισχύει το κύμα επιστροφής στην ύπαιθρο επιφέροντας δομική αλλαγή στη σχέση μεταξύ άστεως και υπαίθρου. Νέες ισορροπίες δημιουργούνται και νέα αιτήματα προκύπτουν σχετικά με την κατοίκηση και τη ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα ο τουρισμός δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά και προβληματισμούς για τη σχέση πόλης και υπαίθρου.

Οι σχέσεις τουρισμού – πολιτισμού αλλά και αστικού – αγροτικού τοπίου, βρίσκονται σε διαπραγμάτευση και η σύζευξή τους αναφύεται ως μείζον αίτημα.

Η  έννοια του δικτύου αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. Αναζητά την πατρότητα της στα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και επεκτείνεται στα κοινωνικά, επιχειρηματικά δίκτυα κ.λπ. φτάνοντας σε σημείο να συζητάμε πια για πολιτισμό της δικτύωσης. Εξάλλου η έννοια του δικτύου αποτελεί πλέον σταθερή κατεύθυνση της πολιτικής της UNESCO για την εγγραφή μνημείων στον κατάλογό της.

H διερεύνηση των δυνατοτήτων σύζευξης του αστικού και του αγροτικού χώρου, πόλης και ενδοχώρας, μέσω εντοπισμού σημείων ενδιαφέροντος και δημιουργίας δικτύων και διαδρομών μικρής και μεγάλης κλίμακας αποτελεί πρόκληση για την τοπική ανάπτυξη και την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Ελλάδας. Παράλληλα προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο διαχείρισης του τουρισμού.

Με σταθερή κατεύθυνση τις παραπάνω σκέψεις το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (υπεύθυνη: Αμαλία Κωτσάκη), μέσα από σειρά ερευνών και θεματικών εργαστηρίων έχει επιχειρήσει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που δίνει η αξιοποίηση της δικτύωσης στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού καθώς και τα χωρικά αποτυπώματα που προκύπτουν σε συσχετισμό με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αποτελέσματα αυτών των διερευνήσεων στον ελληνικό χώρο θα αποτελέσουν αντικείμενο της εισήγησης.